Klapa Galešnik & klapa Pharia


 

Klapa Galešnik

Pjevajući zajedno od djetinjstva na brojnim feštama i odrastajući u Hvaru, okruženi dalmatinskom pjesmom, skupina prijatelja odlučila se ozbiljnije pozabaviti svojim pjevanjem, te su krajem 2002. godine osnovali klapu Galešnik.

Godine 2003. nastupili su na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i od tada su nekoliko puta nastupali u završnici tog najpoznatijeg klapskog natjecanja.

Od tada brojnim nastupima kontinuirano obogaćuje kulturni život Hvara i svog kraja. Redoviti samostalni koncerti i ostali nastupi koje klapa održava postali su prepoznatljivim i neizostavnim simbolom grada Hvara.

Godine 2005. plodan rad klapa je okrunila izdavanjem svog prvog CD-a.

Klapa je imala brojne koncerte i nastupe diljem Hrvatske, a kulturnu baštinu Dalmacije redovito prenosi i izvan granica naše države.

Voditelj klape je prof . Tomi Domančić.
 

Klapa Pharia

Klapa Pharia osnovana je na području otoka Hvara, u siječnju 2016. godine. Vođeni ljubavlju prema društvu i klapskoj pjesmi, skupina entuzijasta pokrenuli su inicijativu osnutka ove klape, te biraju naziv klapa Pharia, stari rimski naziv za otok Hvar. Iako je sjedište klape u Brusju, ova klapa specifična je po tome što je sastavljena od članova iz više mjesta na otoku Hvaru. Njeguje izvorni klapski a cappella izričaj, ali i obrade duhovnog i svjetovnog karaktera, te pjesme uz instrumentalnu pratnju. Do sada,  klapa je organizirala nekoliko samostalnih koncerta u Brusju, a nastupila je kao gost ili kao organizator na brojnim koncertima i manifestacijama od kojih valja izdvojiti predstavljanje knjige „Božji hlod”, akademika Jakše Fiamenga. Također, svake godine, klapa se prezentira i na raznim smotrama klapa: Večer od kantonja – Stari Grad, Susret klapa otoka Hvara – Vrboska, te Festival otočkih klapa u Supetru.

Klapa Pharia imala se priliku prezentirati i u inozemstvu, u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji.