Maja Posavec & Ivan Kapec

Maja Posavec

Ovaj program svojevrsni je hommage Maje Posavec i Ivana Kapeca ovom nikad prežaljenom kanadskom „umjetniku ljubavi i smrti“, kako ga često vole zvati. Ovaj koncept je stekao iznimnu popularnost i izvan Hrvatske pa osim Klovićevih dvora, Rijeke, više puta rasprodanog kluba Sax te jesenskog koncerte u kazalištu Kerempuh, rasprodani su i koncerti u Sarajevu i Mostaru.

Večer s Cohenom više je interpretacija nego uobičajeni koncert, u velikoj mjeri inspirirana albumom „Famous Blue Raincoat“ Jennifer Warnes koja je 1987. na svoj specifičan način obradila Cohenove pjesme, a 70-ih i 80-ih mu je bila back vokal na koncertima. Maja i Ivan, ovaj put uz pomoć cijelog benda, kojeg čine poznati jazz glazbenici Mario Bočić, Borko Rupena i Luka Veselinović, interpretirat će i sve druge Leonardove bezvremenske hitove, a posebnu notu daju i Majini recitali Cohenovih pjesama na hrvatskom.

Početkom ove godine projekt Večer s Cohenom dobio je i svoju diskografsku inačicu na istoimenom albumu, koji je vrlo brzo skočio u sam vrh prodaje domaće produkcije. A o samom albumu napisao je vrsni poznavatelj i prevoditelj Cohenovog opusa Damir Šodan:

“Naposljetku, još jedno svjedočanstvo o dugovječnosti i aktualnosti Cohenovih pjesama predstavlja i ovaj jedinstven album, koji uz Leonarda potpisuje dvoje istaknutih hrvatskih glazbenika, versatilni jazz  i fusion gitarist Ivan Kapec i mlada kantautorica osebujnog i sugestivnog glasa, Maja Posavec. Ali, da podsjetimo, riječ je o muzičarima koji u vrijeme objavljivanja Cohenovog prvog albuma “Songs of Leonard Cohen“ (1967) još nisu bili ni rođeni! Ovo samo po sebi možda i više od svega svjedoči o izuzetnom senzibilitetu i umješnosti ovih naših glazbenika koji su, bez obzira na vremensku i geografsku izmještenost, te usprkos stilskoj raznovrsnosti Cohenova opusa (koji svoja ishodišta nalazi u sjeverno-američkom folku, francuskoj šansoni i andaluzijskom flamencu) uspjeli dubinski proniknuti u srž Cohenovog kanona…“.