Matej Meštrović & Borna Šercar

Matej Meštrović

Matej Meštrović bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). Godine 2018. praizveo je “Dunavsku Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall – Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj 2010, Hannover 2000, LISABON 1998. Za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada: Posebna nagrada gradonačelnika Karlovyh Vary, “Oktavijan” na “Danima hrvatskog filma”, “Baldo Čupić” za najbolji nacionalni turistički film, 4 Global Music Awards nagrade. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Spotifylistu 50 klasičnih izdanja. U ožujku ove godine u izdanju PARMA Recordings, na tržištu je Meštrovićev CD “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, koji je i ujedno prvi službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. U proljeće 2020. Meštrovića očekuje snimanje njegovog novog projekta u Abbey Road Studiusa London Symphony Orchestra. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

 

Borna Šercar

Bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar diplomirao je u klasi prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stekao zvanje diplomirani akademski muzičar i profesor udaraljki.

Njegovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je, između ostalog, i osam godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za animirane filmove, te suradnja s kazalištima (HNK, Mala scena). Honorarno djeluje u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj filharmoniji, Vojnom simfonijskom puhaćem orkestru, Orkestru HNK i drugima.

Stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla, a djeluje i u više sastava koji se bave jazz glazbom: Trio Matije Dedića, Spike Quartet, Dona Lee Quartet, Trio Ivana Kapeca, Zagreb Jazz Portrait, Il Gruppo Delle Azioni Progresive i Ladislav Fidri Quintet.

Već dugi niz godina surađuje s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem i Gabi Novak, a tijekom dugogodišnje karijere imao je prilike raditi i s Michelom Legrandom, Miljenkom Prohaskom, Boškom Petrovićem, Terezom Kesovijom, Oliverom i drugima.

U suradnji s Ivanom Bilić i Božidarom Rebićem osnovao je udaraljkaški trio Boob–n–yar s kojim izvodi autorske kompozicije i klasične udaraljkaške skladbe.

Zapaženi su njegovi nastupi na glazbenim staklenkama – flashophone – s gitaristom Antom Gelom diljem Europe i Južne Amerike.

Dobitnik je nagrade Status za najperspektivnijeg mladog glazbenika na području jazza 1999. Godine te dobitnik nagrade Status za najboljeg jazz bubnjara 2014. godine.

Za diskografsku nagradu Porin nominiran je 2008. godine u nekoliko kategorija, od kojih valja istaknuti kategoriju za najbolju jazz kompoziciju.

S Jazzianom Croaticom Šercar je već u prvoj godini postojanja imao zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, album “A Little Book Of Notes“ u izdanju Aquarius Recordsa nagrađen je i Porinom 2011. g., a ponovno ga dobiva i 2013. g. za skladbu „Melancholy“ sa albuma Borna Šercar’s Jazziana Croatica „NEHAJ“.