Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika


 
Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika stilizacija tradicionalnog martirija Sv. Lovre koju je dramaturški adaptirao i redateljski potpisao Marin Carić, a već 47 godina izvode članovi Hvarskoga pučkog kazališta, jedna je od dviju najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava (prva su, naravno, legendarne “Stilske vježbe”) i zasigurno jedna od najnagrađivanijih amaterskih predstava.

Hvaranin Carić ‘Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika’ je postavio još kao brucoš, u želji da dokaže kako dobro kazalište može i mora biti blisko i razumljivo svima, počevši od njegovih sugrađana.

Postave su se izmjenjivale kako su se smjenjivale generacije hvarskih glumaca amatera. A kako ansambl predstave broji dvadesetak glumaca, slobodno se može reći da je velik dio hvarskih obitelji u jednoj ili drugoj generaciji bio vezan za ovu tradicionalnu i važnu priču, priču koja u korijenu nosi odgovore na univerzalna pitanja žrtvovanja za ideale te očuvanja moralnih principa i vjere u stvarne vrijednosti u teškim vremenima.